• Η τηλεργασία που φούντωσε την εποχή της πανδημίας είχε πολλούς κερδισμένους και χαμένους (κάποιους προσωρινά) όπως δείχνουν πολλές έρευνες μεταξύ 2020-2023. Ορισμένα ευρήματα είναι σημαντικά για τους Διευθύνοντες συμβούλους όλων των εταιρειών αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών. Στους φίλους της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς προτείνω να επανασχεδιάσουν ΑΜΕΣΑ τα εξής: Πρώτον, τα ακίνητα. Η τηλεργασία άλλαξε τη χρησιμότητά τους. Δεν χρειάζονται όλα. Επανεξέταση ενοικίων και μεταφορά προσωπικού σε μικρότερους χώρους. Αλλαγή επενδύσεων σε ακίνητα. Μετατροπές χρήσεως. Δεύτερον: Δαπάνες λειτουργίας, τηλέφωνα, P/C, μετακινήσεις, αλληλογραφία, έξοδα γραφείων, εργατικό κόστος, έξοδα εντύπων, INTERNET, έξοδα γραμματέων, διασκέψεις-τηλεδιασκέψεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οθόνες τηλεδιασκέψεων κ.λ.π. Το 2024 είναι η αρχή για άλλο τρόπο εργασίας. Τρίτον: αξιοποιήστε τον ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ των υπαλλήλων σας (λόγω τηλεργασίας) με BONUS για την προσωπική τους ζωή, παιδιά, ελεύθερο χρόνο, εκπαίδευση… Η ποιότητα ζωής τους, θα σας επιστραφεί με καλύτερη ΑΠΟΔΟΣΗ τους… Αλλάξτε την σχέση σας σε πιο ποιοτική. Το 2024 είναι αρχή νέας εποχής.
  • Τα απελπιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων με οδηγούν να προτείνω στους επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών και στον πρόεδρό τους στην ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου στο 2024 να ξεκινήσουν μια πορεία προς τους Έλληνες οδηγούς που κατά κανόνα οδηγούν επιθετικά και με επικίνδυνες παραβάσεις, μια πορεία ενημέρωσης και παιδείας οδηγικής. Πορεία στα σχολεία (από τα δημοτικά) στα μέσα ενημέρωσης, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στην τηλεόραση, σημάνσεις-ταμπέλες στον δρόμο και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των εκατομμυρίων εγγράφων μέσω των ασφαλιστηρίων συμβολαίων (ΣΥΝΕΧΩΣ). Να ζητηθούν συμπράξεις από την Κυβέρνηση και χορηγούς. Στο 10μηνο του ‘23 είχαμε 9.352 ατυχήματα, και 11.000 τραυματίες (548 έμειναν ανάπηροι, 518 νεκροί). Στο ίδιο διάστημα είχαμε 215.395 παραβάσεις- 21.975 παραβάτες αλκοόλ, 11.216 παραβάτες κόκκινου σήματος, 45.900 χωρίς κράνος.

 

  • ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ:
    Στο τεύχος Μαρτίου 1975 (πριν 48 χρόνια) του περιοδικού INTERAMERICAN NEWS (IN) υπάρχει μια σελίδα αφιερωμένη σε 3 ανθρώπους ασφαλιστές της INTERAMERICAN που εξελέγησαν σε τρεις έδρες Επιμελητηρίων Αθηνών και Πειραιώς. Οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές-ασφαλιστές ήταν ο Γεωργουλέας Παναγιώτης και ο Μπακόλας Γεώργιος για το Επιμελητήριο Αθηνών και ο Αριστείδης Ανδρεάδης για το Επιμελητήριο Πειραιώς. Οι έδρες είχαν παραχωρηθεί για πρώτη φορά στην τάξη των ασφαλειομεσιτών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Όλα αυτά το 1975 όπου οι ασφαλιστές ΔΕΝ είχαν ως τότε εκπροσώπηση. Το Nextdeal.gr προτείνει πως ήρθε η ώρα να τους τιμήσουν το ΕΕΑ και η INTERAMERICAN.
  • Το 2024 φέρνει αλλαγές και στον εργασιακό χώρο πολλών ασφαλιστικών εταιριών όπου πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν θέμα μετακίνησης σε άλλα κτίρια και άλλες περιοχές με πολλά συνακόλουθα εργασιακά, κοινωνικά, προσωπικά, οικογενειακά, μισθολογικά. Οι πρώτες μετακινήσεις αναμένονται στην Allianz και ΕΘΝΙΚΗ (τα κτίρια της βγήκαν για πώληση).
  • Μια διαμάχη των ασφαλιστικών εταιρειών στα δικαστήρια το 2011 (και ταυτόχρονα εναντίον Διευθυντού Πωλήσεων) που αφορούσε πίνακες στοιχείων με συμπεράσματα και αποτελέσματα ας την έχουν υπ’ οψιν (υπάρχουν στα αρχεία πολλών) τα νέα στελέχη και ιδίως οι διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων που ανέλαβαν για λογαριασμό τρίτων υπηρεσίες. Εκεί αναφέρονται πολλά και κυρίως για τα παιχνίδια γύρω από την φερεγγυότητα ή μη των εταιρειών για την «απειλή» λουκέτων, για δείκτες αποθεματοποίησης, για φθηνά ασφάλιστρα, για εκκρεμείς ζημίες και αποζημιώσεις κλπ. κλπ… που φθάνουν ως τη δυσφήμιση και την ανάλογη απειλή αγωγής… Ας προσέξουν με το κλείσιμο του έτους και στο τι θα λένε οι συνεργάτες τους….
     
  • Πριν 31 χρόνια, το 1992, είχε γίνει μια Γενική Συνέλευση στην Αθήνα της ΕΑΕΕ όπου ο Μελάς Γιαννιώτης είχε προτείνει με FAX σε τρισέλιδη έκθεση του (δεν μετείχε στη συνεδρίαση λόγω αδυναμίας πτήσεως ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ από ομίχλη στη Θεσσαλονίκη) ίδρυση γραφείων στη Θεσσαλονίκη, αλλά ουδέποτε πάρθηκε απόφαση .… Τότε έγιναν πολλά και μεταξύ των άλλων και η απόφαση συμφωνίας “πολλαπλής ψήφου” ανάλογα με το ύψος παραγωγής ασφαλίστρων, κάτι που για μερικούς είναι σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού, επικαλούμενοι το άρθρο 89 ΑΚ περί ισοτιμίας μελών σωματείου. Ενδιαφέρουσα είναι και μια αγωγή του 2008 κατά 16 μελών τού ΔΣ της ΕΑΕΕ από ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ και τον Μελά Γιαννιώτη, όπου πολλά χρήσιμα θα βοηθούσαν σε έναν επανασχεδιασμό της λειτουργίας και ρόλο της ΕΑΕΕ στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή των μεγάλων αλλαγών. Ίσως είναι επίκαιρη… και καθοριστική στις εξελίξεις. Πολλοί δήθεν σημαντικοί εκείνης της εποχής δεν θα ήθελαν σήμερα να μάθουν οι σημερινοί για τις πρακτικές τους. Ίσως γράψουμε κάποτε, επειδή πρέπει να προσέξουν οι νέοι. Και το πιο σίγουρο είναι ότι η ΕΑΕΕ πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας.
  • Το νέο τοπίο στις εθνικές συντάξεις του 2024 θα ορίζει σύνταξη 426,17€ από 413,76 που είναι σήμερα. Δυστυχώς η χαμηλή εκπαίδευση των ασφαλιστών και το χαμηλό επίπεδο προσδοκιών για τους Διευθυντές Πωλήσεων, αυτό το ποσόν ΔΕΝ αποτελεί κίνητρο στους πολλούς για νέες πωλήσεις... Αναρωτιέμαι αν είναι χάσιμο χρόνου το να αρθρογραφώ συνεχώς για αλλαγές στην εκπαίδευση.. Για πολλούς στις πωλήσεις ασφαλειών-ζωής και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων «το να προσπαθείς να κερδίσουν χαμένο χρόνο, είναι χάσιμο χρόνου!».
  • Μέχρι τέλος του 2025 στο κτηματολόγιο θα ψηφιοποιήσουν τα αρχεία των υποθηκοφυλακίων που αριθμούν περίπου ένα δισεκατομμύριο σελίδες. Η έγκριση δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν τελειώσουν κάθε μεταβίβαση, θα ολοκληρώνεται αυθημερόν και οι δικηγόροι θα τα βρίσκουν στον υπολογιστή τους. Το θέμα είναι χρήσιμο και στους ασφαλιστές για συμβόλαια ζωής-κληρονομιών.
  • Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS να θυμίσουμε ότι στην Ευρώπη ζουν 2.200.000 άνθρωποι με HIV (1.400.000 στην Ανατολική Ευρώπη, 750.000 στη Δυτική Ευρώπη, και ένα 2% κάπου 40.000 στην Κεντρική). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταγεγραμμένες 866.000 περιπτώσεις ενώ το 2022 διαγνώστηκαν 110.000 άνθρωποι με HIV.
  • Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται να πληρώσουν τις οφειλές τους, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Άντε να το δούμε και στις ασφαλιστικές εταιρείες με διπλή εφαρμογή. Μια να θυμίζουν ανείσπρακτα και μια να … «ξυπνάνε» με ξυπνητήρι τους διαμεσολαβητές να πάνε για ραντεβού πωλήσεων…. Οι παραγωγές δείχνουν πως μας πήρε ο ύπνος! Τολμήστε!
  • Ο Νίκος Γαβρίλης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΣΕΜΑ μου έστειλε το Δελτίο BROKER’S TIME, και τον ευχαριστώ. Συγχαρητήρια και για την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στις σελίδες του. Ήταν καλή η ιδέα της Μαρίας Τσιλιμπάρη και ας προσέξουν να αξιοποιηθεί σωστά. Πρόσεξα ότι στα 69 μέλη του καταλόγου (σελ.40-41) ότι ίσως κάποιοι να είναι και πράκτορες και μεσίτες. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το Μητρώο και να προχωρήσει ο ΣΕΜΑ χωρίς διακρίσεις στα μέλη και στις σχέσεις του με το κοινό, τους δημοσιογράφους, τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα δείτε καλύτερες μέρες. Ο ΣΕΜΑ ανήκει στους Μεσίτες!
  • Δημοσίευσα την αγωγή του ΠΣΑΣ  και αρκετοί πήραν να ρωτήσουν για το περιεχόμενο της αγωγής και τα…. λεφτά. Επισήμως καλώ την Θ. Γουργούλη να ‘ρθει να πει λεπτομέρειες. Κάποιοι έκαναν μεγάλο κακό στον ΠΣΑΣ και την διαμεσολάβηση… Ο κόσμος ζητά να μάθει και εμείς θα τους αποκαλύψουμε.
  • Στον τελευταίο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ το 2022 οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών ήταν οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και στις τρεις δεξιότητες που αξιολογεί ο διαγωνισμός (κατανόηση κειμένου – μαθηματικά – φυσικές επιστήμες). Οι Έλληνες μαθητές κατατάσσονται σταθερά στην τρίτη και τελευταία ομάδα χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο… Μήπως οι Διευθύνοντες σύμβουλοι των Ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να προβληματισθούν και με τις επιδόσεις στην ΤτΕ των υποψήφιων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που από όσους διαγωνίζονται οι μισοί (50%) απορρίπτονται; Μήπως δεν έχουν καλούς δασκάλους και το «σύστημα είναι ένοχο» που τραγουδά και ο Στ. Καζαντζίδης;
  • Όποιοι αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα με μετρητά πρέπει να προσέξουν επειδή προβλέπεται πρόστιμο έως 500.000 ευρώ! Κυρώσεις και για την μη διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Το θέμα αφορά και τους ασφαλιστές ζωής σχετικά με τον φόρο κληρονομιάς όπου απαιτούνται χρήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων που… δεν είναι εύκολο να κρυφθούν.
  • Σε άρθρο του ο Δ. Λινός, ιατρός και ιερέας, γράφει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 4% όλων των καρκίνων έχουν σχέση με το αλκοόλ. Στην Αγγλία 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού έχουν αίτια το αλκοόλ. Σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ογκολογίας μια συνεδρία ήταν αφιερωμένη στο πως θα πεισθούν γιατροί και νοσηλευτές να ενημερώνουν το κοινό για τους κινδύνους αλκοόλ που εκτός των καρκίνων συνδέονται με ατυχήματα, υπέρταση, παχυσαρκία, παθήσεις ήπατος.. Η ασφαλιστική μας αγορά συνδέεται με τις αποζημιώσεις τους και θα πρέπει να δει το θέμα με τις αποζημιώσεις τους και σαν προσέγγιση με το κοινό…
  • Διαβάστε και κάτι από επιστολή που μου εστάλη και προβληματιστείτε. «Απόρρητη επιστολή για κλπ: Καλημέρα, είναι αλήθεια ότι ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τους πελάτες που πολλοί είναι συγγενείς, φίλοι και τους ξέρουμε χρόνια… πώς να πάμε να τους κοροιδέψουμε με τα νοσοκομειακά τα ισόβια, δυστυχώς η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της εταιρείας μας πιέζει, μας γονατίζει, μας απειλεί, δυστυχώς οι γενικοί διευθυντές και Managers που φοβούνται μας έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, όποιος λέει όχι του παίρνουν με τσαμπουκά το χαρτοφυλάκιο… μας πετάνε στο δρόμο ψευτιές και ρουφιανιές… οι ξένοι Managers δε νοιάζονται… αλλά οι Έλληνες είναι ντροπή… δεν ξέρουμε τι να κάνουμε… είμαστε σε απόγνωση… είναι κόλαση… είναι δράμα… είμαστε ντροπιασμένοι και απογοητευμένοι ασφαλιστές…». Το θέμα θέλει ψάξιμο αν συμβαίνει… Δεν πιστεύουμε ότι γίνονται τέτοια στην Ελληνική αγορά…
  • Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του καρδιοχειρουργού του ΥΓΕΙΑ Στρατή Παττακού για το ΕΣΥ και γενικώς για τον ασθενή σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10-12-2023): «Θα έπρεπε να έχουμε πολύ λιγότερα νοσοκομεία, μεγάλα, με 1000 κλίνες το καθένα, τα οποία θα λειτουργούν υποδειγματικά με προσωπικό, με σύγχρονα μηχανήματα, με πλήρη γκάμα υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, η οποία θα καλύπτεται και με ελικόπτερα για τις αεροδιακομιδές…». «Γη, μπορούμε να βρούμε για την ανοικοδόμηση νέων άρτιων μονάδων… Χρειάζεται πολιτική βούληση…» «Ένας τρόπος υπάρχει να κάνεις καλά αυτή τη δουλειά που διάλεξα (ιατρός). Να φέρεσαι στον άρρωστο σαν να είναι ο αγαπημένος σου, ο μονάκριβος αδελφός. Να αποφασίζει τι είναι καλό για την υγεία του με αυτό το κριτήριο, του δικού σου ανθρώπου…». Σημαντικά λόγια για τον καθένα επαγγελματία ανεξαρτήτως επαγγέλματος… Ανθρώπους, συνανθρώπους έχουμε ανάγκη… Ισχύουν και για τις ασφάλειες.

 

  • Από το 2010 και μετά πολλοί θάνατοι πεζών άρχισαν να αυξάνουν στις ΗΠΑ και ο βασικός λόγος είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν οι οδηγοί μετά την αύξηση των αυτόματων αυτοκινήτων. Δεν είχαν τι να κάνουν τα «ελεύθερα χέρια» που δεν κρατούσαν τιμόνι (τώρα κρατούσαν κινητό) και έτσι προξενούσαν ατυχήματα σε πεζούς… Ίσως οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα να προλάβουν το κακό αν αρχίσουν να δίνουν συμβουλές μαζί με το συμβόλαιο για αυτόματα οχήματα. 
  • Ανάμεσα στα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 584 ΔΙΣ ευρώ περιλαμβάνονται και έργα που αφορούν έξυπνα και υπεράκτια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθούν σε λειτουργία στο διάστημα 2027-2030. Αρκετά έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Πόσοι ασφαλιστές εκπαιδεύονται για την ασφάλισή τους?
  • Με αφορμή το γεγονός ότι στις 28-29/10/23 το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έμεινε χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο γιατί δεν υπήρχε γιατρός ακτινολόγος (σε εφημερία) και οι γιατροί έτρεχαν σε άλλα νοσοκομεία να παρακαλάνε να βοηθήσουν με τις εξετάσεις ασθενών όπως τόνισε ο ΓΓ της ομοσπονδίας ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών, το NEXTDEAL προτείνει η ΕΑΕΕ να δώσει ΠΑΡΩΝ με συνέργειες της επιτροπής υγείας ώστε στην πράξη να προβληθεί η προσφορά της Ιδιωτικής ασφάλισης. Ψάξτε το και θα βρείτε αφορμές για τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ.
  • Κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν γνωρίζουν καλά τους όρους των ασφαλιστηρίων υγείας και ζωής και επιπόλαια δίνουν συμβουλές στο κοινό, καλό είναι να προσέξουν τι γράφουν επειδή τα θέματα αυτά είναι στην κυριολεξία θέματα «ζωής-θανάτου» και είναι αμαρτία να ταλαιπωρηθούν άνθρωποι νομίζοντας ότι πήραν τις κατάλληλες συμβουλές. Τα «ψιλά γράμματα» της δημοσιογραφίας είναι πιο επικίνδυνα από τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων… Σε επόμενες επισημάνσεις μας ίσως γράψουμε για το τι γίνεται στην πράξη με τις προϋπάρχουσες ασθένειες και πως τις αντιμετωπίζουν όταν έρχεται η ώρα της αποζημίωσης κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες που προσφέρουν απερίσκεπτα περιθώρια για διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις… Η ασφάλιση ζωής και υγείας είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι συνταγές μαγειρικής και ώρα προβολής για κάποια στελέχη που είναι απρόσεκτα… Οι επικεφαλής εταιριών ας μαζέψουν και κάποιους ασφαλιστές τους που γέμισαν ιστοσελίδες με υποσχέσεις ότι καλύπτουν καρκίνους και διαβήτη κλπ κλπ… Η ΔΕΙΑ?
  • Εννέα υπουργεία θα μετεγκατασταθούν στην Δάφνη, στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ και την άνοιξη 2024 θα ξεκινήσουν διαδικασίες για να ανάδειξη αναδόχου… Προσοχή, μην αρχίσετε τις εκπτώσεις ασφάλισης…
  • Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει οργανισμό που θα εποπτεύει όλο το φάσμα δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Είναι καλό που θα βγει το ότι οι πολίτες θα θωρακιστούν από τα trolls και fake news μέσω τεχνητής νοημοσύνης που θα ελέγχει τη ψεύτικη πληροφορία. Μέχρι τον Οκτώβριο 2024.
  • Στο αρχείο του Nextdeal.gr υπάρχει και μια έκθεση του ΣΔΟΕ που αφορούσε ασφαλιστική εταιρεία και αναφέρει πολλά πραγματικά περιστατικά και διαπιστώσεις ελέγχου σε τηρούμενα βιβλία κ.λ.π. της ασφαλιστικής εταιρείας. Η εταιρεία δεν καταχωρούσε ασφαλιστήρια συμβόλαια - αποδείξεις κλπ αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης με αποτέλεσμα… την τιμωρία της και αργότερα…. το κλείσιμο σε βάρος καταναλωτών και εργαζομένων… Τώρα με την ψηφιοποίηση και τον ιντερνετικό έλεγχο από ΔΕΙΑ είναι εύκολοι οι εντοπισμοί παραβάσεων. Για κάποιους όμως το παραβατικό παρελθόν τους δεν σβήνει…. και είναι λόγος όλοι να προσέχουν μήπως επαναληφθούν τα φαινόμενα…
  • Αρκετές αγωγές εκκρεμούν σε βάρος βαριά ασθενών με καρκίνους και καρδιοπάθειες που είχαν την ατυχία να ασφαλιστούν στην INTERNATIONAL LIFE όταν έκλεισε και δεν πληρώθηκαν τότε τα νοσοκομεία, που στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των ασθενών για τα χρέη της νοσηλείας τους… Η αμαρτία είναι μεγάλη και η ασφαλιστική αγορά πρέπει να βρει τρόπους να τους ικανοποιήσει… Ειδικά πρέπει να τρέξουν οι ασφαλιστές τους που τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους, ενώ αυτοί τριγυρνάνε «αδιάφοροι» σε άλλες εταιρείες ψάχνοντας «διακρίσεις»…

    Ευάγγελος Γ. Σπύρου

ΠΗΓΗ: https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/137267/en-oligoisfeygei-23-erhetai-2024